AANBRENGBONUS VOOR WERKNEMER DIE BEDRIJF NIEUWE COLLEGA BEZORGT, IS ZEER POPULAIR - ZO HOOG MAG DIE ZIJN EN ZO WERKT HET FISCAAL

Een zogenoemde aanbrengbonus wordt steeds vaker ingezet door bedrijven die staan te springen om personeel. Het gaat hierbij om een financiële vergoeding voor een werknemer die een tip geeft voor het werven van een nieuwe collega.

Werkgevers moeten steeds meer moeite doen om nieuw personeel te vinden en zetten daarom steeds vaker financiële middelen zoals aanbrengpremies in. Daarmee krijgen zittende werknemers een bonus als ze nieuwe collega's vinden, zo meldt de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) dinsdag.

Uit een ledenonderzoek van de AWVN blijkt dat liefst 65 procent de werkgevers zulke aanbrengpremies verstrekt. Ook geeft de helft van de werkgevers extra salaris aan nieuw personeel. Naast financiële middelen proberen werkgevers ook aantrekkelijkere secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden aan nieuw personeel, zoals flexibele werktijden en het faciliteren van thuiswerken.

Volgens de AWVN ervaren werkgevers vooral krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om functies in de techniek, productie en de ICT, met name op mbo-niveau. Ruim de helft van de werkgevers verwacht daarbij dat de krapte zal aanhouden en drie op de tien verwacht dat de tekorten groter zullen worden.

Aanbrengbonus: hoogte kan verschillen

De hoogte van een aanbrengbonus en de manier van uitkeren kan flink verschillen. Zo kan een werkgever er bijvoorbeeld voor kiezen om de werknemer met de gouden tip een paar maanden lang 25 euro extra te geven op het loonstrookje. Maar een uitkering ineens is ook mogelijk.

Zo introduceerde kledingketen SuitSupply in 2022 een aanbrengbonus van liefst 4.000 euro, vanwege de nijpende krapte aan personeel. Dit is wel uitzonderlijk. Vaak ligt de aanbrengbonus tussen de 500 euro en 1.000 euro, gaf Irene Oerlemans van personeelsorganisatie NVP destijds aan tegen de NOS.

De werkgever kan de aanbrengbonus vergoeden uit de zogeheten werkkostenregeling, volgens Personeelsnet.nl. Het gaat hierbij om onbelaste vergoedingen die de werkgever mag geven. Wel hanteert de fiscus hierbij een doelmatigheidsgrens en die op 2.400 euro ligt. Bij een hogere vergoeding werkt de Belastingdienst met een zogenoemde gebruikelijkheidstoets.

LEES OOK: 3 manieren om LinkedIn te benutten als je een nieuwe baan zoekt, volgens een recruiter met 26 jaar ervaring

2024-04-23T09:11:19Z dg43tfdfdgfd