AFROJACK DIENT MILJOENENCLAIM IN VANWEGE 'ONJUIST BELASTINGADVIES'

Nick van de Wall, ook wel bekend als dj Afrojack, heeft een miljoenenclaim ingediend tegen advocatenkantoor Greenberg Traurig. De dj stelt het van oorsprong Amerikaanse kantoor aansprakelijk voor een miljoenenboete die hij moest betalen aan de Nederlandse Belastingdienst.

Dat bevestigt de advocaat van Afrojack, Niels van der Laan, aan RTL Z na eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Hoe groot de claim precies is, is niet bekendgemaakt.
 
De dj stelt het advocatenkantoor aansprakelijk voor de schade die hij een aantal jaar geleden leed. Dat was vanwege een schikking die hij trof met de Belastingdienst. Die legde hem in eerste instantie een navordering van ruim 2 miljoen euro op, wegens belastingfraude. 

Ook Tiësto diende een claim in

De claim kwam naar voren in een zaak van collega dj Tiësto, oftewel Thijs Verwest. Hij eist een schadevergoeding van 18 miljoen euro, omdat ook hij verkeerd zou zijn geadviseerd over zijn belastingaangifte - zowel door Greenberg Traurig als adviseur Frank Butselaar. De dj moest daardoor in 2020 ook een schikking treffen met de Belastingdienst vanwege onjuiste aangiftes.
Butselaar was tot 2014 partner van Greenberg Traurig en stond jarenlang bekend als de 'fiscalist van de sterren.' Als belastingadviseur van Tiësto, Afrojack en verschillende modellen timmerde hij hard aan de weg. Vorig jaar werd hij opgepakt door Amerikaanse autoriteiten, omdat hij bekende mensen zou hebben geholpen met belastingontduiking. Er loopt een strafrechtelijke procedure tegen hem in de VS. 

Bedrijven in Cyprus

Enkele jaren geleden werd al bekend dat Afrojack het aan de stok had met de Belastingdienst, omdat hij nauwelijks belasting over zijn miljoeneninkomsten zou hebben afgedragen. Zijn bedrijven zouden op papier in Cyprus gevestigd zijn, maar daarmee nam de fiscus geen genoegen.
 
De dj stelde destijds al dat hij niet op de hoogte was van de discutabele belastingconstructies, omdat hij dat overliet aan zijn adviseur. Het Openbaar Ministerie stelde aanvankelijk een strafrechtelijk onderzoek in naar de dj, maar de zaak werd uiteindelijk geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

2024-04-24T15:05:07Z dg43tfdfdgfd