AMSTERDAM NUMMER 2 IN DE WERELD OP RANGLIJST VAN FAVORIETE STEDEN BIJ POTENTIëLE EXPATS - NEDERLAND ZELF MINDER IN TREK

Amsterdam scoort zeer hoog op een internationale ranglijst van droombestemmingen van potentiële expats. Om tot de lijst te komen werd werknemers in 188 landen gevraagd waar ze zouden willen wonen en werken, als ze naar het buitenland zouden verhuizen. De Nederlandse hoofdstad komt op de tweede plaats, na Londen.

Dat blijkt uit een peiling van adviesbureaus de Boston Consulting Group, The Network en The Stepstone onder ruim 150.000 werknemers wereldwijd.

In het onderzoek komt naar voren dat de markt voor potentiële expats, dus werknemers die actief nadenken over werken en wonen in het buitenland, wereldwijd een omvang heeft van 800 miljoen personen.

Wat betreft de populairste steden staat Londen sinds 2014 op de eerste plek, mede door de Engelse taal en het internationale karakter van de stad.

Amsterdam bezet de tweede plek met 8 procent van de respondenten die aangeven naar de Nederlandse hoofdstad te willen trekken. Vorig jaar stond Amsterdam op dezelfde plek.

De top tien ziet er als volgt uit:

Favoriete steden bij potentiële expats

Percentage van respondenten dat aangeeft naar stad te willen verhuizen

  1. Londen (9%)
  2. Amsterdam (8%)
  3. Dubai (7%)
  4. Abu Dhabi (7%)
  5. New York (6%)
  6. Berlijn (5%)
  7. Singapore (5%)
  8. Barcelona (5%)
  9. Tokio (5%)
  10. Sydney (4%)

Nederland staat overigens als land niet in de top 10 in het onderzoek naar droombestemmingen van potentiële expats.

Bij de populairste landen staat Australië bovenaan, gevolgd door de Verenigde Staten, Canada, het VK, Duitsland, Japan, Zwitserland, Singapore, Frankrijk en Spanje.

Lees ook: ASML ziet groei naar 20.000 werknemers in Eindhoven in 2030 – maar moet nog definitief beslissen

Aantrekkelijke baan in buitenland belangrijkste motief om expat te worden

Als het gaat om de redenen dat werknemers overwegen om in het buitenland te gaan werken, dan wordt de kwaliteit van het soort banen het vaakst als reden genoemd.

Op de tweede plaats staat de kwaliteit van het leven en het klimaat in andere landen, gevolgd door belastingen en de kosten van het levensonderhoud.

Andere motieven die veel worden genoemd zijn veiligheid en stabiliteit, een inclusieve cultuur, een familievriendelijke omgeving, mogelijkheden om staatsburger te worden, gezondheidszorg, innovatie en het visumbeleid.

LEES OOK: Vestigingsklimaat van Nederland is nog best aantrekkelijk, maar staat wel onder druk, zeggen economen

2024-04-24T11:05:09Z dg43tfdfdgfd