DE TOEKOMST VAN TESLA LEUNT OP 'GELOVIGEN' DIE HET BEDRIJF ALS SPELBEPALER ZIEN VOOR DE ELEKTRISCHE AUTO

Tesla heeft het zwaar. De maker van elektrische auto's meldde dinsdag een forse omzetdaling over de eerste drie maanden van 2024. Daarnaast gaf het bedrijf van Elon Musk aan dat de nabije toekomst er behoorlijk uitdagend uitziet, gelet op de dip bij de verkopen van elektrische auto's en de toenemende concurrentie uit China.

Maar gelukkig heeft Tesla enorm loyale fans, die zich niet laten afschrikken door een tegenvallend kwartaal.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers bleek dat Tesla in het eerste kwartaal van dit jaar 1,1 miljard dollar omzet heeft gedraaid. Dat is ongeveer 55 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch steeg het aandeel Tesla met meer dan tien procent in de nabeurshandel. Dat had ook te maken met de plannen die Tesla aankondigde. Het bedrijf wil namelijk sneller een goedkopere auto op de markt brengen dan aanvankelijk het plan was.

"Het komt uiteindelijk allemaal neer op: 'geloof je erin?'", zei managing partner Gene Munster van investeringsmaatschappij Deepwater Asset Management tegen tv-zender CNBC, kort nadat de cijfers bekend waren gemaakt.

CEO Elon Musk van Tesla deed tijdens de presentatie niet heel moeilijk over de zwakke kwartaalcijfers. Hij schetste een toekomst waarin kunstmatige intelligentie een grote rol speelt bij Tesla en bleef volhouden dat de volledig zelfrijdende auto er toch echt komt.

Daarnaast beweerde de topman dat Tesla werk gaat maken van een goedkoper model. Dit moet nu sneller in productie genomen worden dan aanvankelijk het plan was. Ook stelde Musk dat er een volledig autonome taxi, de 'Cybercab' genaamd, op de markt gaat komen. Dit alles leek voldoende om beleggers weer positief te stemmen.

Fans van Tesla geven hoop niet zomaar op

"Als je gelooft dat elektrificatie - ondanks alle problemen - blijft versnellen - dan is Tesla de best gepositioneerde partij voor de toekomst van elektrische auto's en zelfrijdende voertuigen", stelde Munster van Deepwater Asset Management.

En fans van Tesla hebben een reputatie van hoge loyaliteit. Aanhangers van het merk worden wel eens beschreven als een sekte, als het gaat over de standvastigheid van hun overtuigingen.

"Uiteindelijk zal dit bedrijf overleven tot de volgende generatie voertuigen... en zal het de opkomst van elektrificatie meemaken", zei Munster tegen CNBC. "Ik ben nog steeds aandeelhouder. Ik ben nog steeds optimistisch. Ik geloof in wat ze doen vanuit een innovatieperspectief."

LEES OOK: Elon Musk zegt dat organisatie van Tesla radicaal anders moet om voorop te blijven lopen

2024-04-24T12:05:20Z dg43tfdfdgfd