DOOR DE 'HALVING' VAN DE BITCOIN IN APRIL WORDEN 'MINERS' MOGELIJK GEDWONGEN AAN DE SLAG TE GAAN IN GOEDKOPERE LANDEN MET MINDER BETROUWBARE STROOMVOORZIENING

De koers van bitcoin is dit jaar explosief gestegen, mede doordat er in de VS speciale beleggingsfondsen zijn goedgekeurd (zogenoemde spot bitcoin-ETF's) die de vraag van beleggers hebben aangewakkerd.

In april vindt er nog een belangrijke gebeurtenis plaats. een zogenoemde 'halving', die ervoor zorgt dat er minder snel nieuwe bitcoins in omloop komen. Dit betekent dus dat het aanbod van bitcoins beperkt blijft.

Volgens de technische opzet komen er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop, waarvan er momenteel al 19,7 miljoen in omloop zijn.

De 'halving' is een 4-jaarlijkse gebeurtenis waarbij de vergoeding in nieuwe bitcoins bij het goedkeuren van transacties wordt gehalveerd. Dat goedkeuren wordt gedaan door 'miners' die met computerrekenkracht complexe puzzels moeten oplossen, om als eerste een transactie te mogen goedkeuren. De inzet van zware computers hiervoor kost veel energie en dus geld.

De halvering van de vergoeding in de vorm van nieuwe bitcoins is enorm ingrijpend voor 'miners'. Zij krijgen vanaf april nog maar 3,125 bitcoin krijgen voor een blok nieuwe tokens in plaats van 6,25 bitcoin.

CEO Adam Sullivan van Core Scientific, een van de grootste bitcoinminers van Noord-Amerika, zegt dat grote bedrijven het voordeel hebben van hun schaal bij de halving.

Sullivan verwacht dat het bitcoinnetwerk zich blijft uitbreiden en verder zal decentraliseren, maar dat kleinere 'mining'-bedrijven naar goedkopere oplossingen moeten gaan zoeken, omdat de infrastructuur en elektriciteit duurder worden en de beloningen minder.

"We verwachten meer 'miners' te zien op kleinere locaties met minder stroomkosten", zegt Sullivan tegen Business Insider. "Maar hoewel de stroomkosten in sommige ontwikkelingslanden wellicht lager zijn, moeten bitcoinminers wel de risico's afwegen van het opereren op deze plekken."

Na de 'halving' zullen 6.000 'mining'-computers worden opgeknapt en worden verkocht aan 'miners' in landen als Ethiopië, Tanzania en Uruguay, zegt een in de Amerikaanse staat Colorado gevestigde grote cryptohandelaar.  

Maar de stroomvoorziening in ontwikkelingslanden is volgens Sullivan vaak "minder betrouwbaar". Door daar meer te gaan 'minen' nemen de risico's op stroomstoringen en tijdelijk stilliggen toe.

"Lagere stroomkosten, maar meer uitval kan de voordelen van het opereren op dergelijke plekken teniet doen", zegt hij. Ondanks hogere operationele kosten kan het de moeite waard zijn aan de voorkant meer te investeren, als dat meer stroomzekerheid betekent.

Vooralsnog recordwinsten voor 'miners' van de bitcoin

Voorafgaand aan de 'halving' hebben miners recordwinsten geboekt. Strategen van Deutsche Bank schreven in een rapport dat de rally van de bitcoin heeft gezorgd voor de grootste dagelijkse opbrengsten voor 'mining' ooit.

Maar zoals CEO Adam Sullivan van Core Scientific al zei kunnen de lagere beloningen voor 'miners' na de 'halving' onmiddellijk tot lagere winsten leiden.

"De laatste halving vond plaats in mei 2020 en toen ging de beloning van 12,5 bitcoin naar 6,25 bitcoin per blok", aldus de analisten van Deutsche Bank. "Miners zagen hun winsten van de ene op de andere dag fors lager worden en veel van hen waren gedwongen verouderde platforms te sluiten die niet meer winstgevend waren."

Maar terwijl het voor 'miners' moeilijker wordt, hebben eerdere cycli laten zien dat de 'halving' de koers van de bitcoin aanjaagt. 

In het jaar na de laatste drie 'halvings' in 2012, 2016 en 2020 steeg de koers van bitcoin met respectievelijk 8.069 procent, 284 procent en 559 procent.

"De macro-context in 2024 is tot nu toe zo gunstig voor de bitcoin dan het onwaarschijnlijk lijkt dat 'miners' de handdoek in de ring zullen werpen, als ze ook maar enigszins winstgevend zijn", zegt durfinvesteerder Ruth Foxe Blader van Foxe Capital tegen Business Insider. "Om het simpel te zeggen: als het economisch nog steeds wat oplevert, zullen we geen grote veranderingen zien in het 'mining'-landschap."

LEES OOK: Bitcoin kan nog 15% verder stijgen, maar moet record van $73.000 wel aanscherpen, volgens technisch analist

2024-03-29T07:29:46Z dg43tfdfdgfd