DRUK OP TOPBELEGGER WARREN BUFFETT OM DE DEMOCRATISCHE VERKIEZINGSCAMPAGNE IN ZIJN WOONPLAATS OMAHA TE STEUNEN NEEMT TOE

Topbelegger Warren Buffett staat onder zware druk om weer politieke donaties te doen - iets dat hij de laatste vijf jaar vermeden heeft.

Democraten rekenen volgens persbureau Bloomberg op de gulheid van de miljardair om belangrijke races te kunnen winnen bij de presidentsverkiezingen van november.

"Elke keer als Buffett zich in de verkiezingsstrijd mengt, is dat een signaal aan andere donoren dat het belangrijk is om te geven", zegt voorzitter Jane Kleep van de Democratische Partij in Nebraska tegen Bloomberg.

Omaha kan beslissende rol spelen bij Amerikaanse presidentsverkiezingen

Een mogelijk scenario bij de komende Amerikaanse verkiezingen is dat het presidentschap uiteindelijk wordt beslist door de stemming in Omaha, de hoofdstad van Nebraska.

In de staat Nebraska staan in totaal vijf kiesmannen op het spel, maar die gaan anders dan in vrijwel alle andere Amerikaanse staten naar de winnaars per district en worden niet verdeeld via een 'winner-take-all'-systeem.

In wat naar verwachting een nek-aan-nek-race gaat worden ,zal het op een aantal 'swing states' aankomen om te bepalen of president Joe Biden of Donald Trump als winnaar uit de bus komt.

Als Biden Omaha weet te winnen en ook Michigan, Pennsylvania en Wisconsin (drie staten die hij in 2020 won), dan kan hij in het Witte Huis blijven.

Veel mensen hebben er vertrouwen in dat de woonplaats van Buffett, die door sommige mensen "Joemaha" wordt genoemd, net als in 2020 naar Biden zal gaan. Maar Trump won het district in 2016, waardoor sommige Democraten bezorgd zijn over de kansen van Biden.

Veel hangt af van hoeveel geld de Democraten kunnen besteden in het district. "Ik hoop dat hij zich zichtbaar in de strijd mengt, omdat Buffett geluk brengt", geeft Kleep aan tegen Bloomberg.

Republikeinen voeren intussen campagne om de verdeling van de kiesmannen in Nebraska te veranderen. Trump wil wetgeving om ook in Nebraska een "winner-take-all"-systeem in te voeren.

"Ik hou vast aan mijn belofte om het 'winner-take-all'-systeem over de finish te krijgen en daarmee eer te doen aan onze grondwet", tweette de Republikeinse gouverneur Jim Pillen afgelopen maand. Hij zal de wet via een speciale zitting gaan tekenen als die op zijn bureau terecht zou komen.

LEES OOK: De achilleshiel van Biden: hogere werkloosheid in de VS kan president dwars zitten in verkiezingsstrijd met Trump

2024-05-07T07:29:21Z dg43tfdfdgfd