EINDE AAN BUITENLANDSE AVONTUREN NS: ABELLIO VERKOCHT AAN DUITSE CONCURRENT

Vervoerbedrijf NS kan zich weer helemaal focussen op de Nederlandse reiziger. Het Duitse dochterbedrijf Abellio Duitsland wordt verkocht aan een Duitse concurrent, BeNEX genaamd. De buitenlandse avonturen hebben de NS over de jaren heen 260 miljoen euro verlies opgeleverd.

Wat NS krijgt voor de verkoop van de Duitse activiteiten, houdt het bedrijf geheim. Abellio, dat in Berlijn gevestigd is, heeft ook nog eens een eigen reinigings- en beveiligingstak. Er werkten vorig jaar zo'n 1600 mensen, die samen een omzet van ruim 400 miljoen euro in het laatje brachten.

Abellio heeft drie concessies, pakketten aan spoorverbindingen, waar het in opdracht van in totaal acht deelstaten het treinverkeer verzorgt. 

Goedkeuring ministerie

Het ministerie van Financiën, als aandeelhouder in feite de eigenaar van NS, is akkoord met de verkoop. Duitse overheden moeten nog wel goedkeuring geven. Dat zal dit jaar nog wel rondkomen, verwacht NS. 

Een paar jaar geleden verkocht de NS - dat volledig in handen is van de Nederlandse staat - de Britse Abellio-tak al. Dat was onder druk van de politiek, die - kort gezegd - vond dat het bedrijf beter kan zorgen dat het treinverkeer in Nederland op orde is, dan te proberen in het buitenland geld te verdienen. 

Sombere verwachtingen

De buitenlandse activiteiten hebben in totaal zo'n 20 jaar geduurd. Over die hele periode resteert een verlies van 260 miljoen euro, meldt NS vandaag. In 2023 boekte NS fors af op wat het de komende jaren dacht te gaan verdienen met de Duitse activiteiten. 

Dat komt onder meer omdat er hogere boetes te verwachten zijn vanwege uitvallende treinen en veel vertragingen. Ook inflatie en gestegen energieprijzen spelen het bedrijf parten. Al met al goed voor een verlies van 114 miljoen euro voor de Duitse NS-tak. 

2024-04-23T13:01:01Z dg43tfdfdgfd