EU-PARLEMENT KEURT NIEUWE REGELS BEGROTINGSTEKORT EN SCHULD GOED

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

De nieuwe begrotingsregels geven lidstaten meer tijd om hun tekort en schuld af te bouwen. Ze krijgen meer ruimte om ondertussen ook te investeren in bijvoorbeeld vergroening en digitalisering. Maar de regels moeten ditmaal wél worden gehandhaafd, anders dan voorheen.

Het compromis verzoent strenge boekhouders als Nederland en Duitsland en soepeler rekenaars uit vooral Zuid-Europa na jarenlange onderhandelingen. Met hun vaak flinke rode cijfers en hoge schulden vreesden die laatste lidstaten hard te moeten saneren en niets over te houden om in de economie van de toekomst te steken.

Moeizaam

De ministers van Financiën van de EU-landen vonden elkaar zo moeizaam, dat haast niemand in het Europees Parlement hun wankele eensgezindheid nog op het spel durfde te zetten. Ondanks een tegenstem van onder meer de Europarlementariërs van GroenLinks en PvdA stemde het leeuwendeel van de sociaaldemocraten, net als de christendemocraten en liberalen, dinsdag in.

De EU-lidstaten geven maandag hun definitieve akkoord. De regels gaan dan gelden voor de nieuwe begroting van 2025.

2024-04-23T16:02:17Z dg43tfdfdgfd