INDISCH FESTIVAL TONG TONG FAIR OP RAND FAILLISSEMENT

De organisatie van het meerdaagse Indisch cultuurfestival Tong Tong Fair staat op de rand van een faillissement. Vorige week bleek al dat het evenement waar vorig jaar 55.000 bezoekers op afkwamen, dit jaar 'om financiële redenen' niet kon doorgaan.

Wat de aard van de financiële problemen was, bleef onduidelijk. Nu blijkt dat de organisaties achter het evenement, Tong Tong Holding en Pasar Malam Besar bv, uitstel van betaling hebben gekregen. In de meeste gevallen volgt daarop een faillissement.

Indisch cultuurfestival

De Tong Tong Fair is de opvolger van de Pasar Malam Besar, sinds de jaren vijftig een grote Indische jaarmarkt in Den Haag. In 2009 kreeg het evenement haar nieuwe naam. Dit jaar zou in mei en juni de 64ste editie van het festival worden gehouden.

De organisatie gebruikt de opbrengsten van de kraamverhuur en kaartverkoop om het culturele programma van het festival te betalen.

Problemen

Vorig jaar kwam de organisatie al in de problemen omdat er slechts 55.000 bezoekers kwamen, zo'n 15.000 minder dan voorgaande jaren.

Uit de laatste jaarrekening van Tong Tong Holding blijkt overigens dat de organisatie er eind 2019 al financieel slecht voorstond. Het eigen vermogen was destijds al bijna 8 ton negatief.

Boze ondernemers

Vorige week werd plotseling dus bekend dat de financiële problemen zo ernstig waren, dat het festival dit jaar niet zou doorgaan. Vaste bezoekers reageerden in lokale media en op sociale media teleurgesteld. Ondernemers waren boos, omdat zij zo kort voor het evenement al hadden betaald voor de huur en spullen hadden ingekocht.

De door de rechtbank tot bewindvoerder benoemde Sylvia Broeseliske moet nu samen met het bestuur van de organisaties bekijken of er nog een manier is om een faillissement te voorkomen. De waarnemer van Broeseliske, Joachim van Vlijmen, zegt tegen RTL Z dat de kans daarop niet groot is. "De situatie is somber, maar zeg nooit nooit."

Op basis van zijn eerste gesprek met de directie zegt Van Vlijmen te hebben begrepen dat de financiële problemen drie oorzaken hebben. "In de eerste twee coronajaren kon het festival niet doorgaan. In 2022 moest het evenement in afgeslankte vorm plaatsvinden. En vorig jaar zouden er het laatste weekend veel minder bezoekers zijn gekomen, door een blokkade van de A12 door Extinction Rebellion."

2024-05-07T15:35:49Z dg43tfdfdgfd