KABINET WIL DOOR MET VERGROENINGSPLAN TATA, ONDERZOEKT VERSNELLING

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

Het kabinet had oud-minister Hans Wijers en topconsultant Frans Blom gevraagd het plan van Tata tegen het licht te houden en daarbij ook alternatieven in kaart te brengen. Zij concluderen evenwel dat het plan waar het staalbedrijf zelf mee kwam "de meest logische optie" lijkt. Ook stellen ze vast dat de overheid hoe dan ook een bijdrage moet leveren.

In een toelichting op hun advies gaven Wijers en Blom per ongeluk de bedragen prijs die daar mogelijk mee zijn gemoeid. Het plan van Tata zelf zou tussen de 0,5 miljard en 2 miljard euro aan investeringen met publiek geld vergen. Bij een versnelling zou daar tussen de 10 en 50 procent bij kunnen komen. De kosten voor de schatkist kunnen daarmee oplopen tot 3 miljard euro.

Urgent

Adriaansens benadrukt dat dit "hele ruwe inschattingen" zijn en dat over de precieze verdeling van de kosten nog stevig met het bedrijf zal worden onderhandeld. "Laat daarbij ook duidelijk zijn, het gaat niet voor elke prijs gebeuren", waarschuwt zij.

Tijd om de keuze aan een nieuw kabinet te laten, heeft Adriaansens naar eigen zeggen niet. "Dit is een heel urgent probleem. De mensen die in de omgeving van Tata Steel wonen, vragen ons bijna dagelijks er iets aan te doen." Wel belooft ze de Tweede Kamer nauw te betrekken bij het vervolgproces. Mogelijk komt het kabinet nog dit jaar tot afspraken met het bedrijf.

Uitstoot verplaatst

Wijers en Blom keken ook naar de (financiële) gevolgen als Tata de deuren zou moeten sluiten. Uitkoop van het Indiase moederbedrijf zou 3 tot 4 miljard euro kosten, de sanering van het terrein maximaal 12 miljard en een sociaal plan voor de circa 9000 werknemers nog eens 1 miljard euro. De uitstoot zou dan mogelijk niet verminderen maar slechts verplaatst worden naar andere landen.

De twee adviseurs spraken in hun second opinion zelf geen voorkeur uit voor een variant. Maar Wijers noemt het voornemen van het kabinet om verder te gaan met de zogenoemde maatwerkafspraak met Tata en daarbij ook te kijken of het sneller kan "een goed te verdedigen en ook moedige keuze".

2024-03-28T14:30:14Z dg43tfdfdgfd