MOEDERBEDRIJF ALBERT HEIJN STIJGT OP DAMRAK NA CIJFERS

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize behoorde woensdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het moederbedrijf van Albert Heijn, Delhaize, bol, Etos en Gall & Gall zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen. De nettowinst nam wel af, mede door hogere kosten in België. Daar verkocht het concern vorig jaar alle eigen Delhaize-filialen aan franchisenemers, wat extra kosten met zich meebracht. De winst viel desondanks hoger uit dan analisten en beleggers hadden verwacht.

Topman Frans Muller sprak van stabiele resultaten in het afgelopen kwartaal, ondanks de aanhoudende uitdagende marktomstandigheden. Het supermarktconcern ligt volgens hem ook op koers om de doelstellingen voor dit jaar te behalen. Het aandeel Ahold Delhaize werd ruim 4 procent hoger gezet.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 901,87 punten. Dinsdag brak de hoofdindex al voor het eerst in de geschiedenis door de 900 punten en eindigde op een nieuw recordniveau. De MidKap won 0,1 procent tot 937,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,6 procent.

Heineken en SBM

Heineken klom 1,6 procent, na goed ontvangen resultaten van concurrent AB InBev. De grootste brouwer ter wereld verkocht minder bier in het afgelopen kwartaal, maar verdiende wel meer dankzij hogere prijzen. AB InBev steeg 5 procent in Brussel.

In de MidKap daalde SBM Offshore 0,1 procent. De maritieme dienstverlener zag de kwartaalomzet stijgen. De nieuwe topman Øivind Tangen sprak van goede resultaten, die in lijn lagen met de verwachtingen. Ook handhaafde hij de omzetverwachting voor het hele jaar.

Pharming en Siemens Energy

Pharming zakte 1,8 procent. Het biotechnologiebedrijf zag de omzet flink stijgen in het eerste kwartaal, maar leed wel opnieuw verlies. Het bedrijf handhaafde het omzetdoel voor dit jaar.

In Frankfurt steeg Siemens Energy 13 procent. Het energiebedrijf liet weten banen te schrappen bij de noodlijdende windturbinetak Gamesa. Hoeveel banen er precies verdwijnen werd niet bekendgemaakt. Gamesa telt zo'n 26.000 medewerkers. Autofabrikant BMW zakte 5 procent na een flinke daling van de kwartaalwinst. Sportmerk Puma won daarentegen 5 procent dankzij goed ontvangen resultaten. In Parijs steeg treinfabrikant Alstom 9 procent na sterke kwartaalcijfers.

Euro en olie

De euro was 1,0742 dollar waard, tegen 1,0775 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 77,56 dollar. Een vat Brentolie werd 1 procent goedkoper op 82,30 dollar.

2024-05-08T07:29:12Z dg43tfdfdgfd