NOG EEN HALF JAAR TOT DE AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN: ZO STAAT HET ERVOOR

Met nog zes maanden te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen, is de strijd tussen president Joe Biden en oud-president Donald al volop losgebarsten.

In maart hadden zowel Biden als Trump genoeg afgevaardigden achter zich om respectievelijk de Democratische en de Republikeinse nominatie binnen te slepen.

Terwijl er voor Biden bij de voorverkiezingen helemaal geen noemenswaardige tegenstand was, versloeg Trump makkelijk gouverneur Ron DeSantis van Florida en voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley.

Dat deze verkiezingen uniek gaan worden, staat nu al vast.

Biden is ook voormalig vicepresident en zet zichzelf neer als beschermer van de Amerikaanse democratische instituties, als degene die de infrastructuur van de VS weer gaat opbouwen en die tegelijkertijd ook families uit de middenklasse steunt.

Ondertussen zet Trump — die in 2020 van Biden verloor — zich neer als een sterkere kandidaat op het gebied van economie en migratie. Op die beide onderwerpen scoort Biden slecht bij het electoraat. Maar Trump ondervindt de nodige hinder van de rechtszaak in Manhattan over het zwijggeld dat hij heeft betaald aan een pornoster, waarvan de uitkomst zijn campagne in gevaar kan brengen.

Zo staan de zaken er een half jaar voor de verkiezingen voor.

Nationale peilingen wijzen op een spannende race tussen Biden en Trump

De huidige landelijke peilingen wijzen volgens RealClearPolling op een minieme voorsprong van 1,5 procent van Trump op Biden. Uit een recente peiling van Morning Consult kunnen Biden en Trump allebei rekenen op 43 procent van de stemmen.

Uit een verkiezingsonderzoek van Harvard-Harris blijkt dat Trump met 52 procent tegen 48 procent leidt ten opzichte van Biden. Maar volgens de laatste peiling van NPR/PBS/Marist heeft Biden een nipte voorsprong op Trump: 50 procent om 48 procent.

De race wordt nog onvoorspelbaarder als de onafhankelijke kandidaat Robert F. Kennedy Jr. wordt meegenomen in de peilingen. Kennedy kan volgens RealClearPolling rekenen op 10,3 procent van de stemmen.

Lees ook: Waarom Trump zich plots tegen kandidatuur van Robert F. Kennedy junior keert: driestrijd kan hem het Witte Huis kosten (Engels)

De strijd om het Witte Huis zal opnieuw beslist worden in 'swing states'

Hoewel de nationale peilingen een indruk geven van de complete uitslag, zullen de verkiezingen beslist worden in dezelfde zeven 'swing states' als in 2020: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin.

In 2020 won Biden de verkiezingen door alle van oudsher Democratische staten binnen te halen én elke belangrijke swing state, op North Carolina na. Daar verloor hij met één procentpunt.

Biden is al volop campagne aan het voeren in North Carolina. Hij is meerder keren op bezoek geweest in de staat. Hij wil er eind mei al 40 stafmedewerkers hebben zitten, schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

Door al zo vroeg met de campagne te beginnen hoopt hij een ingang te vinden bij zwarte kiezers, op het platteland en bij onafhankelijke kiezers. Hij kan dan de eerste Democratische presidentskandidaat worden sinds Barack Obama in 2008 die de staat wint.

Winst in North Carolina kan Biden ook wat ademruimte geven in andere swing states. De president won Arizona en Georgia nipt in 2020 en hij moet de wankele politieke coalitie bijeen zien te houden van jonge kiezers, kiezers uit minderheidsgroepen en Republikeinen die Haley steunden en nu op het punt staan op hem te stemmen.

Biden moet ook zijn economische boodschap zien te verkopen aan Michigan, Nevada en Pennsylvania om die staten opnieuw te kunnen winnen. Dat kan gezien de ontevredenheid onder kiezers over de economie nog heel moeilijk worden.

Democraten willen van abortus een belangrijk thema maken

Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof het arrest 'Roe versus Wade' over abortus heeft verworpen, is er geen federale bescherming meer van abortusrechten en is dat nu aan de individuele staten.

Terwijl de meeste Democratische staten het recht op abortus hebben uitgebreid en de toegang tot abortus hebben verruimd, hebben de meeste conservatieve staten de procedures veel strenger gemaakt. Zo hebben veel staten een verbod ingesteld op abortussen na zes weken zwangerschap, iets dat bij een groot deel van het electoraat uiterst impopulair is.

Veel Democraten boekten tijdens verkiezingen in 2022 en 2023 succes met hun pro-abortusstandpunten en hun verzet tegen het landelijk abortusverbod dat conservatieven willen.

Hoewel Trump heeft geprobeerd zich in discussies over reproductieve rechten en IVF te mengen en zich heeft uitgesproken tegen een landelijk abortusverbod, waarschuwen Biden en zijn vicepresident Kamala Harris dat de Republikeinen niet vertrouwd kunnen worden op het gebied van abortus en daarmee samenhangende zaken.

Biden en Harris pakken Trump daar al hard over aan in staten als North Carolina en Arizona — waar het vrijwel totale verbod op abortus onder immense druk van Democraten werd teruggedraaid door de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat.

Ook Gaza zal een belangrijke rol spelen bij Amerikaanse verkiezingen

De manier waarop Biden omgaat met de oorlog tussen Israël en Hamas heeft de Democraten ernstig verdeeld, waarbij de meeste jonge kiezers fel tegen de Amerikaanse steun voor Israël zijn.

Het optreden van de regering heeft flink bijgedragen aan de kwetsbaarheid van Biden in swing states. Jonge kiezers houden grote demonstraties bij universiteiten door heel het land, waaronder de Columbia University in New York.

Lees ook: Biden blijft Israël steunen, ondanks protesten bij Amerikaanse universiteiten (Engels)

In de in 2016 door Trump en in 2020 door Biden gewonnen staat Michigan, moet de zittende president rekening houden met felle kritiek van de tamelijk grote Arabisch-Amerikaanse gemeenschap en linkse Democraten over het Gaza-beleid.

Veel van die kiezers pleiten al maanden voor een permanent staakt-het-vuren en een aantal van hen hebben Biden daarom niet gesteund tijdens de Democratische voorverkiezingen. In februari stemden meer dan 100.000 kiezers in Michigan 'neutraal' in plaats van voor de president. Veel van hen steunden Biden in 2020 nog wel, maar zeggen dat ze twijfelen over de verkiezingen in november.

Het is voor Biden dan ook erg moeilijk manoeuvreren in een van de belangrijkste buitenlandse kwesties van het moment. En de woede over de humanitaire crisis in Gaza zou zo maar eens de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen kunnen bepalen.

LEES OOK: Donald Trump lijkt dit keer in het voordeel bij jongere kiezers in de VS, maar die moeten dan wel gaan stemmen

2024-05-07T09:14:44Z dg43tfdfdgfd