OEKRAïNE KAN MOGELIJK WOENSDAG AL DE EERSTE WAPENLEVERANTIES UIT DE VS VERWACHTEN - MAAR DAT LOST EEN ANDER NIJPEND PROBLEEM NIET OP

De eerste zendingen van Amerikaanse militair materieel naar Oekraïne zullen woensdag al plaatsvinden. President Joe Biden heeft dat gezegd bij het ondertekenen van het steunpakket, dat na veel gesteggel is goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

Biden zei dat hij ervoor zorgt dat "de zendingen meteen beginnen, in de komende uren". De president prees de Oekraïense strijdkrachten, die volgens hem "de wil en de vaardigheid" hebben om te winnen. Hij haalde daarnaast uit naar Republikeinen voor het lange tijd blokkeren van het hulppakket.

Ook heeft de VS de afgelopen weken al heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS, die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet bij een aanval op 17 april op een vliegveld in de Krim en tegen Russische troepen in het zuidoosten van Oekraïne.

De raketten zijn in het geheim meegestuurd als onderdeel van een militair steunpakket dat Biden in maart goedkeurde. Met het nieuwe steunpakket voor Oekraïne is een bedrag gemoeid van 61 miljard dollar, omgerekend 57 miljard euro.

Ondanks dat de steun hard nodig is aan de Oekraïense frontlinies, gaat het het grootste probleem waar het leger voorstaat niet oplossen: een gebrek aan militairen. "De belangrijkste bron van de Oekraïense zwakte is het gebrek aan mankracht", zegt Konrad Muzyka, directeur van het Poolse militaire adviesbureau Rochan tegen persbureau Reuters.

Oleksandr, een Oekraïense commandant, heeft tegen The Washington Post gezegd dat er van zijn eenheid nog slechts 35 procent van het normale aantal manschappen over is.

Rusland intensiveert aanvallen in Oekraïne

Met dit grote tekort aan mankracht krijgt Oekraïne steeds intensievere aanvallen van Rusland om de oren, omdat de Russen de Oekraïners flink proberen te verzwakken, alvorens de cruciale hulp uit de VS arriveert, aldus de Amerikaanse denktank The Institute for the Study of War.

Het is onduidelijk hoe lang het gaat duren om genoeg nieuwe Oekraïense manschappen aan het front te krijgen om weer vooruitgang te kunnen boeken. Volgens een Oekraïens parlementslid kan dit nog maanden gaan duren, zo schrijft The Associated Press.

In de strategisch cruciale stad Chasiv Yar in Donestk wordt de situatie steeds uitzichtlozer wordt voor het Oekraïense leger, meldt The Wall Street Journal.

Rusland is de Oekraïense troepen in de stad zwaar aan het bombarderen en voor elke Oekraïense soldaat zijn er 10 Russische soldaten gelegerd in Chasiv Yar. Door Russische drone-aanvallen komen cruciale voorraden en versterkingen niet aan.

"Soldaten komen hierdoor zonder voedsel, water en medicijnen te zitten. Russische drones jagen op voertuigen die materieel en nieuwe troepen naar de frontlinie brengen. Soldaten met behandelbare wonden sterven, omdat ze dagenlang moeten wachten op evacuaties, niemand kan ze bereiken", schrijft The Wall Street Journal.

De Amerikaanse wapens zullen de Oekraïense strijdkrachten helpen om de aanvallen te pareren. Daarnaast heeft de Oekraïense regering de dienstplichtleeftijd verlaagd van 27 naar 25 jaar, wat betekent dat er binnenkort duizenden nieuwe rekruten zullen worden ingezet aan het front.

Deze week heeft Oekraïne de consulaire diensten opgeschort voor mannelijke Oekraïners van die leeftijd in het buitenland. Het is een poging om jonge mannen die het land zijn ontvlucht terug te halen voor de militaire dienst.

Ondertussen vecht Rusland tegen een zwakke vijand. "Ik verwacht dat de situatie de komende drie maanden zal blijven verslechteren, maar als de mobilisatie volgens plan verloopt en de Amerikaanse hulp snel aankomt, dan zou de situatie vanaf de herfst moeten verbeteren", zegt de Poolse Muzyka tegen Reuters.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is blij met de steun vanuit de VS. "Ongeacht wat iedereen zegt, krijgen we de steun die we nodig hebben om levens te blijven beschermen tegen Russische aanvallen", schrijft hij op X.

LEES OOK: De NAVO staat tegenover een gehard Rusland dat mogelijk opnieuw op oorlogspad gaat, als Oekraïne de oorlog verliest – daarvoor waarschuwt een oorlogsanalist

2024-04-24T16:51:01Z dg43tfdfdgfd