PHILIPS-TOPMAN ZIET NOG 'WEG TE GAAN' NA SCHIKKINGEN IN APNEUZAAK

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft een "stevig fundament" gelegd om de problemen rond de apneu-apparaten achter zich te laten en de resultaten te verbeteren. Maar er is ook nog "een weg te gaan", zei topman Roy Jakobs aan het begin van de aandeelhoudersvergadering van het medisch-technologische bedrijf.

In 2021 werd bekend dat Philips miljoenen apparaten van dochterbedrijf Respironics voor patiënten met slaapapneu moest terugroepen omdat isolerend schuim kon afbrokkelen. Die problemen hebben het bedrijf tussen de 4 miljard en 5 miljard euro gekost aan onder andere schikkingen, afboekingen en herstelkosten.

"We hebben belangrijke stappen gezet in het afwikkelen van de Respironics-terugroepactie. Het herstellen van de machines voor slaapapneu-therapie is bijna voltooid", zei Jakobs. Hij verwees ook naar een akkoord met vertegenwoordigers van patiënten die zeggen letselschade te opgelopen voor ruim 1 miljard dollar en een overeenkomst met de Amerikaanse toezichthouder FDA over kwaliteitsverbetering bij Respironics. Die zorgen volgens hem voor meer duidelijkheid rond de afwikkeling van de apneucrisis.

Benoeming Ribadeau-Dumas

Hij herhaalde ook het Philips-standpunt dat het gebruik van de teruggeroepen apparaten volgens onderzoeksresultaten geen ernstige gevolgen voor de gezondheid zal hebben. "Ik wil ook graag benadrukken dat we de zorgen betreuren die patiënten mogelijk hebben", zei Jakobs. "Ik onderstreep ook dat we lessen trekken uit de terugroepactie voor verbeteringen in het hele bedrijf."

De vergadering verliep verder grotendeels gemoedelijk en aandeelhouders stemden met een grote meerderheid in met alle voorstellen, waaronder die over de beloningen voor de bestuurders. Zo werd ook Benoît Ribadeau-Dumas benoemd tot lid van de raad van commissarissen namens de grote aandeelhouder Exor, die vorig jaar voor 15 procent in Philips stapte. Wel had de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kritiek op de sluipweg waarmee de Italiaanse investeerder ongezien een groot belang kon opbouwen via zakenbank Goldman Sachs.

Roep om compensatie

Een aandeelhouder vroeg ook boos waar de compensatie bleef voor aandeelhouders die last hebben van de gekelderde beurswaarde sinds 2021. "U heeft wel de portemonnee getrokken voor die 1,1 miljard, maar wanneer worden wij als aandeelhouders nou gecompenseerd", vroeg een aandeelhouder. Voorzitter van de raad van commissarissen Feike Sijbesma vond de aandeelhoudersvergadering geen goede plek voor discussies over schadeclaims.

2024-05-07T13:26:17Z dg43tfdfdgfd