RANDSTAD EN AKZONOBEL ONDERUIT OP POSITIEF DAMRAK

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

De uitzender zag de omzet en winst afgelopen kwartaal dalen. Topman Sander van 't Noordende sprak van aanhoudende lastige marktomstandigheden in het eerste kwartaal, vooral in Noord-Amerika en Noord-Europa. Hij verwacht dat de macro-economische onzekerheden aanhouden. Een concrete verwachting voor dit jaar gaf hij niet.

Ook AkzoNobel (min 6,9 procent) werd fors lager gezet. De producent van verfmerken als Sikkens en Flexa wist afgelopen kwartaal meer winst te boeken op een vrijwel onveranderde omzet. Ook werd bekend dat AkzoNobel een rechtszaak boven het hoofd hangt in Australië, waarbij het bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een aardgasproject. Volgens lokale media kan de schade oplopen tot omgerekend 1,1 miljard euro.

Verder gingen de koersen over een breed front omhoog. De AEX-index eindigde 1 procent hoger op 874,79 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 934,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,6 procent. De Britse beurs tikte daarbij een nieuw recordniveau aan.

Prosus was, net als maandag, de sterkste stijger in de AEX. Het aandeel won 3,5 procent. De techinvesteerder bleef profiteren van de opleving in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Chiptoeleverancier ASMI, die na de slotbel op Beursplein 5 met cijfers komt, klom 3,1 procent.

In de MidKap stond maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (plus 3,1 procent), zonder duidelijke reden, bovenaan. Allfunds werd 1,7 procent meer waard. Het Spaanse investeringsplatform boekte afgelopen kwartaal een recordomzet. Ook kondigde het bedrijf een samenwerking aan met Google op het gebied van kunstmatige intelligentie.

AB Foods steeg 9 procent in Londen. Het Britse voedingsbedrijf en eigenaar van kledingketen Primark verhoogde de verwachtingen voor het hele boekjaar, na beter dan verwachte resultaten in de eerste jaarhelft. Bij Primark nam de omzet en de winst toe, mede dankzij hogere verkoopprijzen. Ook de suikerdivisie boekte meer winst, terwijl de verliezen van de biobrandstofactiviteiten terugliepen.

2024-04-23T15:57:14Z dg43tfdfdgfd