ROOKWORSTMAKERS ZOEKEN ALTERNATIEVEN BIJ VERBOD OP ROOKAROMA'S

DEN HAAG (ANP) - Producenten van rookworsten en andere etenswaren moeten mogelijk op zoek naar andere manieren van produceren om de rooksmaak te houden. Lidstaten van de Europese Unie stemmen woensdag namelijk over een verbod op rookaroma's om gezondheidsrisico's die de aroma's zouden veroorzaken.

Onder meer de rookworsten van Unox bevatten rookaroma's. De smaakstoffen zitten ook in soepen waar vlees in zit of die naar vlees smaken, meldt een woordvoerder van Unilever, het bedrijf achter Unox. Worst- en hammenmaker Zwanenberg Food Group, met merken als Kips, Zwan en Lupack, gebruikt naar eigen zeggen ook rookaroma's. Die zitten in rook- en knakworsten.

Als het verbod op rookaroma's er komt, willen Unilever en Zwanenberg alternatieven ontwikkelen voor de rookaroma's, zeggen de woordvoerders. Wat die alternatieven zijn, weten beide producenten volgens hun woordvoerders nog niet. De zegsman van Zwanenberg geeft daarbij aan de uitslag van de stemming af te wachten.

HEMA

In de rookworsten van HEMA zitten geen aroma's, meldt de winkelketen. De worsten worden volgens HEMA indirect gerookt met houtrook.

Sommige producten van de huismerken van Jumbo en Albert Heijn bevatten ook rookaroma's. In bepaalde noten en pinda's van Albert Heijn zitten rooksmaakstoffen. Bij Jumbo gaat het bijvoorbeeld om rookkaas, gezouten amandelen met rooksmaak, hotdogs, magere gerookte spekreepjes en gerookte kipfiletreepjes. Jumbo zegt met leveranciers naar alternatieven te kijken voor producten met de rookaroma's, mochten de landen voor het verbod stemmen.

Overgangsperiode

Jumbo, Unilever en Zwanenberg verwachten niet dat ze bij een verbod gelijk moeten stoppen met de rookaroma's. De drie bedrijven gaan uit van een overgangsperiode waarin ze alternatieven kunnen regelen.

De Europese toezichthouder EFSA heeft eerder acht rookaroma's onderzocht. In zes daarvan vond de toezichthouder stoffen die het risico op kanker en andere ernstige ziekten kunnen verhogen. Bij de andere twee aroma's kon EFSA niet uitsluiten dat ze schadelijke stoffen bevatten.

2024-04-24T15:25:53Z dg43tfdfdgfd