TESLA LEGT PRODUCTIE DUITSE FABRIEK VIER DAGEN STIL, MELDT KRANT

BERLIJN (ANP) - Tesla legt de productie van zijn fabriek nabij Berlijn na woensdag vier dagen stil. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt dinsdag op basis van een interne mail aan personeel. Aanleiding zijn de verwachte demonstraties tegen de uitbreiding van de fabriek in Grünheide. Activisten willen de fabrikant van elektrische auto's op die manier tegenhouden om onder meer een stuk bos te kappen. Volgens Handelsblatt wordt de productie weer opgestart tijdens de nachtdienst op zondag.

Het fabrieksterrein is 300 hectare groot, maar Tesla wil daar 170 hectare aan toevoegen. Die ruimte zou onder meer nodig zijn voor een treinstation voor goederenaanvoer, opslaghallen en een opvang voor kinderen van werknemers. Tesla produceert daar jaarlijks zo'n 300.000 auto's en wil die productiecapaciteit opvoeren naar 1 miljoen.

Er heerst al langer onvrede tegen de uitbreidingsplannen voor de fabriek. Zo werd er twee maanden geleden nog brand gesticht bij een elektriciteitsmast. Die actie werd opgeëist door een links-extremistische actiegroep. Als gevolg daarvan kwam niet alleen de fabriek, maar kwamen ook woningen in de omgeving van Grünheide zonder stroom te zitten. De fabriek lag na de brandstichting ook een tijdje stil.

Volgens fabrieksdirecteur André Thierig gaat het om een productiestop van slechts één dag, op vrijdag. Hij reageert daarmee op een bericht op socialmediaplatform X. Daarin bevestigt Thierig dat de productie op donderdag stilligt om een feestdag en dat de fabriek doorgaans alleen doordeweeks produceert.

2024-05-07T16:11:43Z dg43tfdfdgfd