TWEEDE KAMER WIL DEBAT OVER VERMEENDE RUSSISCHE BETALINGEN AAN EUROPESE POLITICI - BAUDET GENOEMD DOOR TSJECHISCHE MEDIA

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

Een pro-Russische nieuwssite zou het afgelopen jaar honderdduizenden euro's hebben gestuurd naar onder anderen Nederlandse politici om zich uit te spreken tegen Oekraïne en de Europese Unie, schrijven media op gezag van de Tsjechische geheime dienst.

Volgens het Tsjechische nieuwsplatform dat de zaak onthulde, zijn onder anderen FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff erbij betrokken.

"Man en paard moeten worden genoemd. Welke politici zijn dat en welke partijen zijn dat?", vraagt Wilders. Hij hoopt dat het kabinet hier in een brief duidelijkheid over kan geven. Volgende week wil hij vervolgens in debat hierover als de berichten blijken te kloppen. Alle bij het debat aanwezige partijen staan achter dit verzoek.

Tsjechische inlichtingendiensten rollen Russische propagandanetwerk op

De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn.

Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

De groep zou de Tsjechische website Voice of Europe gebruikt hebben om lidstaten van de Europese Unie te ontmoedigen om Oekraïne te steunen. Volgens Fiala is ook het Europees Parlement "bereikt". Hij gaf verder geen details. Wel kondigde Fiala sancties aan tegen Voice of Europe en twee pro-Russische politici uit Oekraïne om hun betrokkenheid.

Denik N meldt op basis van bronnen bij het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken dat politici zich door Voice of Europe lieten betalen met Russisch geld. Er zouden politici benaderd zijn uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen. De rechts-nationalistische Duitse partij Alternative für Deutschland wordt bij naam genoemd.

Baudet heeft het eerder in een interview met Voice of Europe opgenomen voor Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. De FVD-leider geeft desgevraagd geen inhoudelijke reactie. "Haha", stuurt hij op vragen van ANP.

Van de huidige Nederlandse Europarlementariërs komt De Graaff het vaakst aan het woord bij Voice of Europe. Hij heeft de artikelen op de site zelf regelmatig verspreid via sociale media. In een interview uit oktober vorig jaar zei hij onder meer dat Europa alleen een serieus machtsblok kan worden door samen te werken met Rusland.

De Graaff, die het steevast opneemt voor Rusland en Oekraïne en het Westen hekelt, noemt de berichtgeving "pure laster" van partijen die zich juist laten bedotten door Amerikaanse propaganda. Hij stelt slechts uit te zijn op vrede, "en om die boodschap uit te dragen hebben we geen betalingen nodig".

Baudet moet op matje komen bij Kamervoorzitter Bosma

FVD-leider Thierry Baudet heeft donderdag in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). "Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat", zegt Bosma donderdag.

Baudet kwam donderdagochtend niet opdagen voor het gesprek waar Bosma om gevraagd had. "Hij stelde dat hij een andere afspraak had en dat hij hier niet kon zijn vandaag", zegt de Kamervoorzitter. "Dat vind ik op zich heel jammer."

Woensdag meldde Bosma dat Baudet Klaver verbaal had bedreigd na een debat. "Bedreigingen - nota bene in de plenaire zaal - kan ik niet tolereren", schreef Bosma, die er zo snel mogelijk met Baudet over wilde spreken.

Bosma heeft Baudet aan de telefoon gevraagd zijn spijt "aan de buitenwereld duidelijk te maken, of contact op te nemen met de heer Klaver, of een duidelijke tweet te versturen, of een persbericht, of wat dan ook". Dat zou Baudet hebben toegezegd. "Ik ben daar heel blij mee."

Of de zaak hiermee is afgedaan, hangt volgens Bosma ook af van de reactie van Klaver. "Maar de intentie van de heer Baudet lijkt me positief. Namelijk dat hij dit hele verhaal uit de wereld wil hebben."

Tijdens het debat van woensdag botste Baudet al met Klaver en Jan Paternotte van D66, toen die twee Kamerleden hem vroegen naar donaties aan de stichting die voorloper van zijn politieke partij is.

Klaver vroeg aan Baudet of hij de jaarrekeningen van de stichting uit de periode rond het Oekraïne-referendum van 2016 openbaar kon maken, waarop Baudet antwoordde: "Er wordt gezegd dat de heer Klaver eigenlijk een vagina heeft. Is hij bereid om zijn onderbroek even openbaar te maken?"

Toen vervolgens ook Paternotte Baudet beschuldigde van banden met het Kremlin, zei hij: "Die beschuldiging is een aantasting van mijn eer. In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt."

Het debat ging over een initiatiefwetsvoorstel van Forum om een raadgevend referendum te houden over de vraag of Nederland lid moet zijn van de Europese Unie. Daar is in de Kamer amper bijval voor.

Baudet reageerde op het voorval, op verzoek van het NRC, met een link naar een artikel uit 2019, waarin premier Rutte over relschoppers met Oud en Nieuw zegt dat hij ze "het liefst allemaal persoonlijk in elkaar wil slaan", en gevolgd door een lachende emoji. Daarna appte hij naar de krant: "Was een grapje. Ik sla geen vrouwen."

LEES OOK: Een CDA’er en een SGP’er gaan helpen bij het vormen van een rechts kabinet: wie zijn de nieuwe informateurs?

2024-03-27T20:41:25Z dg43tfdfdgfd