VANAF VANDAAG GEEN BEKEURINGEN VOOR LICHTE OVERTREDING

Vanaf vandaag schrijven politieagenten geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen. Binnen nu en twee weken wordt de actie verzwaard, tenzij werkgevers en het demissionaire kabinet over de brug komen met een nieuwe regeling voor vroegpensioen.

Sinds 2021 kunnen onder andere politiemedewerkers tot drie jaar voordat ze de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, stoppen met werken. Het gaat om een tijdelijke regeling die de politiebonden permanent willen maken. Ondanks eerdere acties in Den Haag is dat nog niet gelukt.

Geen perspectief

Op vrijdagmiddag kwam een reactie op ons ultimatum, vertelt projectleider Maarten Brink van het Landelijk Actiecentrum Politieacties. "Maar de uitnodiging in die brief om weer om tafel te gaan, bood ons onvoldoende perspectief." 

Daarom starten agenten vandaag met acties 'waar het de besluitvormers en beleidmakers raakt': in hun portemonnee. Voor lichte overtredingen schrijven agenten geen boete meer uit. In plaats daarvan geven ze een waarschuwing en overhandigen ze een actiebon, met informatie over hun wensen. 

Het is aan de politiemedewerker om te beslissen of de situatie zich hiervoor leent, of dat er alsnog een bekeuring moet worden gegeven. Bij lichte overtredingen moet je denken aan bijvoorbeeld vissen buiten het visseizoen en het te vroeg aanbieden van huisvuil. Maar ook snelheidsovertredingen.

Op de actie staat geen einddatum. Sterker nog, er liggen al plannen om zwaardere acties te voeren. Brink wil desgevraagd niets kwijt over die plannen. "We willen onze onderhandelingspartners niet wijzer maken dan ze zijn."

Politiemedewerkers zijn niet de enigen die in actie komen voor een vaste regeling voor het vroegpensioen. Ook werknemers in de bouw, de havens en het openbaar vervoer willen werkonderbrekingen houden als er geen nieuwe regeling komt.

Vakbonden FNV, CNV en VCP (waar de politiebonden onder vallen) hebben hiervoor een ultimatum gesteld aan de Staat, dat op 14 mei afloopt. De Staat moet in hun ogen meer doen om een permanente vroegpensioenregeling op poten te krijgen. 

2024-05-07T15:35:49Z dg43tfdfdgfd