ZOVEEL VAKANTIEGELD KRIJG JIJ DIT JAAR: 'INKOMENS VANAF MODAAL VANGEN MINDER DAN VORIG JAAR'

Mei is de maand waarin de meeste mensen traditiegetrouw hun vakantiegeld krijgen. Werkenden met een maandinkomen tot 3000 euro bruto, krijgen dit jaar meer vakantiegeld overgemaakt. Maar wie modaal of meer verdient, krijgt juist minder.

De hoogte van het vakantiegeld hangt af van iemands inkomen. Wie meer verdient dan modaal (3395 euro bruto per maand) krijgt in 2024 minder geld dan vorig jaar. Salarisstrookjesverwerker ADP zette het voor RTL Nieuws op een rijtje.

Een parttime werknemer met een bruto maandsalaris van 1750 euro, krijgt dit jaar 578 euro meer vakantiegeld. Wie een modaal inkomen heeft van 3395 euro bruto per maand gaat er in vergelijking met vorig jaar 19 euro op achteruit.

Mensen met een twee keer modaal inkomen (6790 bruto per maand) krijgen net zo veel als vorig jaar. De grote verliezer is echter de werknemer met een drie keer modaal inkomen (een bruto maandsalaris van 10.185 euro) - die krijgt 637 euro minder vakantiegeld dan vorig jaar. 

Minder vakantiegeld vanaf modaal

Waarom krijg je vanaf een modaal salaris minder vakantiegeld? Dat komt door de zogenoemde inkomensafhankelijke heffingskorting. Platgezegd: hoe hoger je inkomen, des te meer belasting je betaalt over je vakantiegeld. 

Werkenden in de hoogste inkomensschalen betalen dit jaar namelijk 56,01 procent belasting, terwijl dat in 2023 nog 49,5 procent was. Vandaar ook de achteruitgang.

Minimumloon

Op 1 januari  van dit jaar ging het wettelijk minimumloon flink omhoog. Desondanks ontvangt een werknemer met het minimumloon en een 36-urige werkweek dit jaar 15 euro minder vakantiegeld dan vorig jaar. 

De minimumloners die 38 of 40 uur per week werken, gaan er netto wél op vooruit. Zij krijgen respectievelijk 12 en 40 euro meer vakantiegeld. 

Volgens Dik van Leeuwerden, manager bij ADP, kan het lagere vakantiegeld een domper zijn voor mensen. Maar kijk je naar het salarisstrookje over het hele jaar, dan is er ook goed nieuws. 

"Als je kijkt naar de periodieke stijging aan het begin van het jaar, gaan onder de streep alle werkende mensen er financieel op vooruit. Er blijft dus in 2024 meer over, ondanks dat je misschien minder vakantiegeld krijgt."

2024-04-25T02:06:47Z dg43tfdfdgfd